środa, 13 lipca 2011

Początki rolnictwa w Ameryce

Mezoameryka (dzisiejsza Gwatemala i południowy Meksyk)
Od ok. 8000-2000 r.p.n.e. na tym terenie trwał okres archaiczny. Jest to czas, kiedy ludność tych terenów przechodziła na osiadły tryb życia i zaczęły takie rośliny jak:
  • kukurydza zwyczajna (Zea mays)
  • fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus)
  • fasola zwykła (Phaseolus vulgaris)
  • dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
  • bawełna kosmata (Gossypium hirsutum)
  • smaczliwka wdzięczna (Persea americana), zwana też awokado właściwe
  • papryka roczna (Capsicum annuum)
  • wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas), zwany też batatem, patatem lub słodkim ziemniakiem.
 Ok. 2800 r.p.n.e. po raz pierwszy zastosowano ceramikę.

Niziny Ameryki Południowej (Wenezuela, Kolumbia, północna Brazylia)
Ok. 3000 r.p.n.e. zaczęto tam uprawiać maniok jadalny (Manihot esculenta), który stał się podstawą wyżywienia. Uprawiano ponad to także: ananas jadalny (Ananas comosus), czy też orzech ziemny (Arachis hypogaea).Ceramikę zaczęto wytwarzać już 4000 r.p.n.e.


Andy (Peru)
Od ok. 3750-1800 r.p.n.e. na tym terenie trwał okres przedceramiczny. Skończył się wraz z pierwszym zastosowaniem ceramiki. Ludność przechodziła na osiadły tryb życia i zaczęła uprawiać:
  • psianka ziemniak (Solanum tuberosum), zwana po prostu ziemniakiem lub kartoflem
  • pomidor zwyczajny (Lycopersion esculentum)
  • papryka owocowa (Capsicum frutenscens), zwana też pieprzowiec owocowy
  • dynia olbrzymia (Cucurbita maxima)
Zaczęto też hodować:
  • alpakę (Vicugna pacos)
  • lamę (Lama glama).
Dzięki temu nastąpił gwałtowny wzrost liczby ludzi. Nadwyżkę siły roboczej przeznaczono więc do budowy małych świątyń i ośrodków kultowych. Jeden z wcześniejszych powstał w Aspero ok. 2600 r.p.n.e. Składał się z 6 kopców o wys. 9 m z kamiennymi konstrukcjami ceremonialnymi na szczycie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz